18.8.17

Ramblejar, un espai de llibertat

Ramblejar, un espai de llibertat

Un no ha nascut a Barcelona, ni viu a Barcelona, hi fa escapades, un anar i tornar, una necessitat i una obligació, amics i amors, feina o cultura, espectacle i turisme, impossible circulació, mar i muntanya, tot i més, però hi ha un esperit barceloní adquirit que no és altre que La Rambla de Barcelona.
Quan surts a fora i et pregunten d’on ets, dius de Barcelona i segurament ho creus així des de que descobreixes La Rambla. Perquè és allà on has acumulat un munt de sentiments; hi has fet fotos, t’has fet només un café-el més econòmic-, t’has enamorat o barallat, has badat assegut o dret, t’has impregnat de diversitat i cultures, has escoltat idiomes d’arreu del món, has tafanejat els quioscos de paper o flors plens d´allò tòpic i d’allò inimaginable, has mirat rajoles i grafits, oficials o rebels, has admirat les escultures humanes, sentir el piular dels ocells engabiats (ja no), t’has sentit atret per la Boqueria com si fossin les sirenes dels argonautes que cauen en la temptació, t’has creuat amb riuades de gent que aleatòriament pugen o baixen fent ziga-zagues, intercanviar mirades amb el desconegut plenes d’interrogants sobre el passat i futur, però una realitat present, sou allà i formeu part d’aquell instant de vida, i quan arribes a baix, Colom, o a dalt, Plaça de Catalunya, tens un impuls irreversible, donar mitja volta i tornar-hi, hipnotitzats per l’encanteri d’una Rambla i així podríem seguir milers de relats de tota condició social, política, econòmica o religiosa, que hem conclòs i posat d’acord en batejar-ho amb un verb: ramblejar.
Turistes interns i externs saben que no poden passar per Barcelona sense saber què significa ramblejar. I cada dia de l’any centenars de persones ho descobreixen i milers en hores puntes del turisme retenen en la retina, mai millor dit, la sensació de llibertat.
Un atemptat m’ho ha fet escriure. Pensar que t´hi has passejat amb un fill a cada ma per fer descobrir als teus un bé de vida, m’ha fet indignar i enrabiar, perquè ahir a la tarda molts en idèntica situació, van passar de la vida a la tragèdia, del ser al no ser, de la llibertat al terror.

Avui, un és més barceloní que mai i sabem que ningú ens podrà prendre La Rambla, perquè és nostra, però sabem més que ningú que és de tots els que en un moment o altra hi ha ramblejat, i no ens cansarem d’ensenyar-ho al món. Avui ho fem amb el cor encongit i trist, però reivindiquem més que mai que La Rambla, és, de tothom, un espai de llibertat.