22.5.12

Cortina de fum



Metàfora amb la qual s’interpreta el recurs d’uns emissors de fer valer en el primer pla informatiu una noticia fictícia o manipulada per desviar l’atenció i tapar un fet greu que els pot perjudicar. Com qualsevol fet manipulable la seva efectivitat és proporcional al conjunt de gent disposada a ser enganyada al formar part interessada per la proximitat emocional amb l’emissor  i als mitjans que se’n fan ressò sense cap tipus de contrainformació, és a dir, fent cas omís als principis bàsics de la deontologia periodística de contrastar les fonts i els fets noticiables i afavorir sense escrúpols la credibilitat de la cortina de fum.


FETS
Catalunya és una de les responsables de la crisi econòmica d’Espanya (segons fonts del poder polític central)
Hisenda podrà substituir governants autonòmics que incompleixin.
La mala gestió política de Bankia ha afavorit grans projectes especulatius de Madrid.
Esperanza Aguirre presumeix de ser la Presidenta de la comunitat que compleix amb els objectius fixats per Brussel·les (1,3%).
Madrid arriba al 2,2% de dèficit, el doble del que havia anunciat (1,1%) la Presidenta de la Comunitat, Esperanza Aguirre (19-5-2012).

CORTINA DE FUM
Fet (21-5-2012): Plataforma pro seleccions del País Basc, Catalunya i Galicia volen reivindicar les seleccions esportives a la final de la copa del Rei.
Esperanza Aguirre (21-5-2012): “La final de la copa del Rey entre el Barça y el Athletic De Bilbao se debe suspender y después celebrarse a puerta cerrada”.
El Mundo (22-5-2012): “Convocada una pitada contra el Príncipe y durante la reproducción del himno de España en la final de copa”