17.5.11

Els somniadors d'aventures


  Percy-Fawcett

Hi ha més somniadors d’aventures que aventurers. Durant segles el món estava ple de llocs per descobrir i l’afany d’aventura vers el desconegut i els mateixos somnis per les fites conquerides i els guanys posteriors de fama, èxit i beneficis, feien emergir un perfil de persones disposades a fer de la seva vida una aventura que en cap cas podia trobar a la dita civilització. També és veritat que si bé els pioners eren gent vinculada a una certa burgesia i tenien a l’abast recursos per invertir o bé sabien on els podrien trobar, s’ha de dir que el gruix d’aventurers que moltes vegades estaven sota les ordres dels primers, eren gent humil i desgraciada pels quals l’aventura era una sortida digna als seus problemes, de la mateixa manera que ho era fer-se soldat, però no tothom era partidari d’associar l’aventura amb matar persones.
En la mesura que els indrets més inabastables han estat descoberts o han perdut la seva virginitat, l’aventura s’està convertint en competició, ja no és pujar l’Everest, ho és pujar-hi sense oxigen i si ja s’ha fet, pujar-hi en solitari i si ja s’ha fet, pujar-hi per la cara verge o triar les pitjors condicions atmosfèriques. Res a veure amb els pioners de l’aventura que si bé tenien també els seus perquès personals, la fita més important era la descoberta d’un indret desconegut pel món civilitzat. Amèrica ja estava descoberta pels seus habitants abans que hi arribés Colom. I també estava lligat a la cartografia, el fet d’elaborar un mapa detalla t on abans hi havia el mot de desconegut.
Els somniadors de les aventures dels grans aventurers formem un gran grup de seguidors que devorem material bibliogràfic de les mil i una aventures que s’han forjat en els darrers dos-cents anys, des dels aventurers dels pols, els del desert, les selves o els mars que han mitificat personatges i que han format part  de la cultura i que han confirmat que l’ésser humà està fet d’una matèria increïble, perquè no pot ser d’altre manera que algú que ha sobreviscut a un infern, quan es recupera, torna a fer l’impossible per tornar-hi, com així ha passat reiteradament.
Noms que han esdevingut exploradors de l’impossible, referit als indrets exteriors, però també els més interiors o intangibles com l’ànima, perquè on no arriba el cos, la ment ha estat protagonista del pitjor moment de l’aventura. Pels que no estan avesats al tema o vulguin introduir-se, recordin noms com Herzog, Shackleton, Amundsen, Scott, Burton, Speke, Stanley, Livingston,  Heyerdahl, Fawcett…i espais com l’Himàlaia, l’Antàrtica, el Pol Nord, el Pol Sud, les fonts del Nil, l’illa de Pasqua, l’Amazones…
D’aquest últim, l’explorador  britànic Percy Fawcett, desaparegut a l’Amazones l’any 1925 en el seu enèsim intent de localitzar el mite de El Dorado, és una de les aventures que més va fascinar en la seva època i si no ha tingut més ressò ho és perquè el seu desenllaç va esdevenir un misteri sense resoldre, no només per esbrinar la seva dissort, sinó també si havia arribat a trobar El Dorado. El misteri s’ha allargat des de llavors pels més especialistes i ha fomentat que un grapat d’exploradors s’aventuressin en diferents expedicions amb l’objectiu de respondre a les preguntes obertes i, com no ha de ser diferent, buscar l’èxit i la fama. La majoria d’aquestes expedicions no només van fracassar, sinó que van veure desaparèixer també als seus membres dins la selva,formant part gairebé d’una maledicció.
Un periodista de la revista The New Yorker, David Grann, ha publicat “La ciudad perdida de Z”, en el qual explica tota la historia de Percy Fawcett així com el seu propi intent  de ficar-se a l’Amazones i seguir la mateixa ruta del desaparegut amb la finalitat, més de 80 anys després, de desvelar el misteri.
Una nova perla bibliogràfica pels somniadors d’aventures.
Per acabar dir que indirectament la figura de l’explorador Percy Fawcett no és desconeguda pel gran públic, perquè va ser inspiradora del gran personatge i explorador de ficció Indiana Jones, com també ho va ser per Arthur Conan Doyle, autor de Sherlock Holmes, que va escriure El món perdut, sobre l’existència d’un món prehistòric a l’Amazones, que després de molts reciclatges va esdevenir Juràssic Park. I el que tenen aquestes coses, no sempre inclouen les fonts originals.

LA CIUDAD PERDIDA DE Z. DAVID GRANN.
GRANDES EXPLORACIONES GEOGRÁFICAS. PAUL HERRMANN.
PIONEROS DE LO IMPOSIBLE. JAVIER JAYME.